Följ reglerna kring monopolet

Enligt svensk lag har är det enbart en enda företag i Sverige som bedriva spelverksamhet – statliga Svenska Spel. En viss verksamhet med lotter får bedrivas från andra aktörer men när det kommer till poker, casino och odds är Svenska Spel det enda svenskregistrerade företaget som är tillåtet.

12519610-spelbolag (1)Gränsen för vad som får bedrivas och inte är om det är ”turspel” eller inte. Tävlingar i bridge får exempelvis anordnas då detta inte i grunden klassas som turspel. Debatter har förts om att inte poker borde klassas som turspel och att därmed pokerturneringar borde få hållas runt om i landet. Men enligt ett domslut är det klarlagt att Svenska Spel har monopolet gällande pokerspel om pengar. Detta då man klassade det som främst ett spel där turen avgör.

Online poker

Vägen runt detta monopol är enkel. Spelbolagen registrerar sig i Malta (eller annat land som tillåter spel) och all spelverksamhet sker via detta land. Sedan skapas andra bolag här i Sverige som enbart arbetar med marknadsföring, support och liknande. Men dessa företag bedriver inte i juridisk mening någon spelverksamhet.

I och med att det går att komma runt reglerna på monopolet finns det idag en stor mängd spelsidor på svenska och reklam för de olika spelbolagen går att i tidningar, på TV och i busskurer.